View unanswered posts | View active topics It is currently Tue Dec 10, 2019 1:45 am



This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 504 posts ]  Go to page Previous  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Next
(old) ZMV to AVI video conversion [[archive me]] 
Author Message
ZSNES Developer
ZSNES Developer

Joined: Tue Dec 28, 2004 6:47 am
Posts: 6747
Post 
Welcome to page 18.

To record a video you need one of the latest work in progress builds of ZSNES. Get them here: http://zsnes.ipherswipsite.com/

You will need a copy of mencoder. For Windows users, I recommend getting mencoder here: http://oss.netfarm.it/mplayer-win32.php
Place mencoder.exe in the same location as zsnesw.exe, you do not need any codecs or other movie programs installed.
Linux users, having mencoder in your path is fine.

If you want to compress the outputted audio, or compress it before it goes into the video as opposed to during, you will need a copy of LAME.
If you use Windows, you must get LAME from here: http://geocities.com/joecool22us/lame.zip
Any other copy of LAME for Windows will not work due to a bug in LAME.

Before you are able to dump an AVI, you must have recorded a movie first, it converts movies, it does not just dump video on the fly.

To play back movies, you'll either need the proper codecs or a video player with built in decoding of the video mode you selected.
I recommend getting mplayer which decodes anything created with mencoder. For Windows, you can get mplayer here: http://oss.netfarm.it/mplayer-win32.php You can download the GUI version.

Advanced users can edit zmovie.cfg and tweak the settings if they want, and even use something other than mencoder and LAME as long as it supports encoding via stdin and you set it up properly.

________


Just pick the mencoder build that autooptimizes for your CPU.

If you haven't read the movie FAQ sticky or the top of this post, all the info is provided there. You need mencoder, and LAME if you want compressed audio as an option.

_________________
Continuing FF4 Research...


Tue Aug 21, 2007 6:45 pm
Profile
New Member

Joined: Tue Aug 21, 2007 6:34 pm
Posts: 6
Post 
but whenever i download a mencoder,any version,it doesn't have the .exe extension.


Tue Aug 21, 2007 6:56 pm
Profile
ZSNES Developer
ZSNES Developer

Joined: Tue Dec 28, 2004 6:47 am
Posts: 6747
Post 
Why would you assume these files would come uncompressed?

Get 7-Zip or something that can extract 7z files.

_________________
Continuing FF4 Research...


Tue Aug 21, 2007 7:09 pm
Profile
New Member

Joined: Tue Aug 21, 2007 6:34 pm
Posts: 6
Post 
okay ;-; but which mencoder should I get?


Tue Aug 21, 2007 7:30 pm
Profile
ZSNES Developer
ZSNES Developer

Joined: Tue Dec 28, 2004 6:47 am
Posts: 6747
Post 
I already said, the one that auto-optimizes for your CPU (the rtm version, as the website tells you what that version does).

_________________
Continuing FF4 Research...


Tue Aug 21, 2007 7:53 pm
Profile
New Member

Joined: Tue Aug 21, 2007 6:34 pm
Posts: 6
Post 
okay,i got the .exe extension,put it where the zsnesw.exe is but when i made th emovie,it is still the same extension.pretty much,it did nothing.


Tue Aug 21, 2007 8:11 pm
Profile
ZSNES Developer
ZSNES Developer

Joined: Tue Dec 28, 2004 6:47 am
Posts: 6747
Post 
Oni-Neoxes wrote:
okay,i got the .exe extension,put it where the zsnesw.exe is but when i made th emovie,it is still the same extension.pretty much,it did nothing.


Making the movie doesn't mean it automatically gets dumped. There is another tab in the movie section that is exclusively for dumping.

_________________
Continuing FF4 Research...


Tue Aug 21, 2007 8:16 pm
Profile
New Member

Joined: Tue Aug 21, 2007 6:34 pm
Posts: 6
Post 
okay, I just finished downloading Lame because when I start dumping,it says Lame is missing.is this all I need?

EDIT: it still says LAME is missing,i put it in the same folder as ZSNESW.exe.


Tue Aug 21, 2007 8:21 pm
Profile
New Member

Joined: Tue Aug 21, 2007 6:34 pm
Posts: 6
Post 
Now have the AVI file and I am now downloading the MPlayer to play back,hopefully it works.


Tue Aug 21, 2007 8:31 pm
Profile
Gecko snack

Joined: Sun Aug 21, 2005 11:06 am
Posts: 2372
Location: Australia, QLD
Post 
you need the "Lame" from the first post on every page in this thread...

_________________
Core i7 920 @ 2.66GHZ | ASUS P6T Motherboard | 8GB DDR3 1600 RAM | Gigabyte Geforce 760 4GB | Windows 10 Pro x64


Wed Aug 22, 2007 5:45 am
Profile WWW
Post 
Hi guys,

How do I change the output resolution of the AVI? I've checked the CFG file, but I can't figure it out. I'd like at least twice the resolution so I can dump it into Premiere. Someone asked this a couple pages back, but I haven't seen a response yet.

thanks
Prizm


Wed Aug 29, 2007 3:28 pm
Seen it all
User avatar

Joined: Mon Jan 03, 2005 5:04 pm
Posts: 2302
Location: Germany
Post 
Try AviSynth or VirtualDubMod.

_________________
vSNES | Delphi 10 BPLs
bsnes launcher with recent files list


Wed Aug 29, 2007 4:01 pm
Profile WWW
ZSNES Developer
ZSNES Developer

Joined: Tue Dec 28, 2004 6:47 am
Posts: 6747
Post 
You should consult the mencoder docs on the command line parameters and you also should look in zmovie.cfg to adding them in.

_________________
Continuing FF4 Research...


Wed Aug 29, 2007 10:12 pm
Profile
Post 
Deathlike2 wrote:
You should consult the mencoder docs on the command line parameters and you also should look in zmovie.cfg to adding them in.


Thanks, I'm going through it, although it's not very straight forward. I tried previously to change this line in zmovie.cfg:
format=0x42475218:w=256:h=224:size=172032:fps=$md_video_rate"

I tried doubling the resolution and the 'size', but it did nothing. Just made the video the same small size. Hasn't someone done this before?

thanks
Prizm


Thu Aug 30, 2007 3:03 pm
New Member

Joined: Wed Oct 31, 2007 10:07 am
Posts: 3
Post 
I'm a new member so go easy on me...
I followed the instructions and I made a video but when I use media player classic, sometimes the sound goes farther than it's supposed to be. However, whenever I move the locater to another area or back to the beginning, the problem suddenly fixes itself. What does this mean? If I upload this on youtube, will this problem still occur?


Wed Oct 31, 2007 10:14 am
Profile
New Member

Joined: Wed Oct 31, 2007 10:07 am
Posts: 3
Post 
Oh yea...one more thing! How do I split the video into two sections? My video is too long so I wish to make two sections out of it.


Wed Oct 31, 2007 10:17 am
Profile
Seen it all
User avatar

Joined: Mon Jan 03, 2005 5:04 pm
Posts: 2302
Location: Germany
Post 
Try VirtualDubMod.

_________________
vSNES | Delphi 10 BPLs
bsnes launcher with recent files list


Wed Oct 31, 2007 12:42 pm
Profile WWW
New Member

Joined: Wed Oct 31, 2007 10:07 am
Posts: 3
Post 
Where can I get that?


Wed Oct 31, 2007 4:45 pm
Profile
Seen it all
User avatar

Joined: Mon Jan 03, 2005 5:04 pm
Posts: 2302
Location: Germany
Post 
Try Google.

_________________
vSNES | Delphi 10 BPLs
bsnes launcher with recent files list


Wed Oct 31, 2007 7:48 pm
Profile WWW
Post 
I've looked over the options to convert zmv to avi, which works great with default settings. However, did anyone notice that 256x224 equals to an aspect ratio of 8:7 ? Or, 4:3.5?
I tried changing a bit in zmovie.cfg to a more proper resolution, but it messed up the entire video output.
Code:
md_raw="-demuxer rawvideo -rawvideo format=0x42475218:w=320:h=240:size=230400:fps=$md_video_rate"

I'm not sure if I made a mistake in this line. Seems the size equals to w*h*3...
The video turns out all crazy.

Sure, I can just re-encode a 256x224 video with an AviSynth script (to a true 4:3 aspect ratio...), but it'll reduce quality. Therefore I thought that maybe ZSNES can do it directly?
I bet it's just some line you can use with mencoder that I missed, I'm sure of it...

Maybe I should try 256x192...


Wed Nov 14, 2007 6:24 am
Hero of Time
User avatar

Joined: Fri Jul 30, 2004 2:49 am
Posts: 2646
Location: In front of the monitor
Post 
Maybe it's because that res is common for the SNES? Try researching about it before posting about it.

_________________
Try out CCleaner and other free software at Piriform
Image


Wed Nov 14, 2007 12:30 pm
Profile WWW
Seen it all
User avatar

Joined: Mon Jan 03, 2005 5:04 pm
Posts: 2302
Location: Germany
Post 
In an ideal world, rescaling is done by the output device only... (e.g. YouTube videos). You can select the pixel ratio in Media Player Classic and VLC, for example.

Otherwise you just have to add that filter.

Related: link

_________________
vSNES | Delphi 10 BPLs
bsnes launcher with recent files list


Wed Nov 14, 2007 6:47 pm
Profile WWW
ZSNES Developer
ZSNES Developer
User avatar

Joined: Tue Jul 27, 2004 10:54 pm
Posts: 3902
Location: Solar powered park bench
Post 
Does anyone read the MEncoder documentation?
You can set both aspect ratios and any kind of scaling and stretching in the output.

But don't modify the INPUT to MEncoder. No matter what you tell it, ZSNES will always send MEncoder the same data.

_________________
May 9 2007 - NSRT 3.4, now with lots of hashing and even more accurate information! Go download it.
_____________
Insane Coding


Wed Nov 14, 2007 7:18 pm
Profile WWW
New Member

Joined: Fri May 27, 2005 8:44 pm
Posts: 9
Post 
Ok, I'm having a hard time trying to make it work xD
mencoder.exe and Lame are in the same folder as zsnes.exe
But still, when I try to dump the videos, it doesn't create any file (just If I choose "Raw Video" dump, that creates a bin file that I just cant deal with)
If I try XVID or X264 and click on START, the movie will play normally (without slowdowns) and after it ends the game will keep playing, like if I actually playbacked the movie without dumping it.

Then two things will happen:

1. If I choosed to dump Audio, LAME will pop out and display glitchy graphics in the screen, bugging everything and crashing ZSNEA.

2. If I didn't choose to dump audio, then after the movie ends the game will continue playing, I'm able to play it but I cant access ZSNES Menu anymore so I have to close it.

In both options, no file is created.

Sooo, anyone knows what could be going on?


Wed Nov 28, 2007 3:56 pm
Profile
Gecko snack

Joined: Sun Aug 21, 2005 11:06 am
Posts: 2372
Location: Australia, QLD
Post 
did you download the special version of lame that is recommended at the top of every page in this thread?

_________________
Core i7 920 @ 2.66GHZ | ASUS P6T Motherboard | 8GB DDR3 1600 RAM | Gigabyte Geforce 760 4GB | Windows 10 Pro x64


Thu Nov 29, 2007 1:56 am
Profile WWW
Display posts from previous:  Sort by  
This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.   [ 504 posts ]  Go to page Previous  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.