save problem with donkey kong 1 and 2

Found a bug? Please report it, but remember to follow the bug reporting guidelines.
Missing a sane feature? Let us know!
But please do NOT request ports to other systems.

Moderator: ZSNES Mods

Post Reply
Dreadkillz

save problem with donkey kong 1 and 2

Post by Dreadkillz »

These two games just doesnt seem to save??? I tried DKC 3 and it saves just fine. This is regarding the ingame save btw.
Joe Camacho
Devil's Advocate
Posts: 2293
Joined: Mon Aug 02, 2004 7:51 pm
Location: Hmo. Son.

Post by Joe Camacho »

post the rom's rom info.
*Sometimes I edit my posts just to correct mistakes.
Sith
Lurker
Posts: 100
Joined: Tue Jul 19, 2005 12:32 pm
Location: Belgium

Re: save problem with donkey kong 1 and 2

Post by Sith »

Dreadkillz wrote:These two games just doesnt seem to save??? I tried DKC 3 and it saves just fine. This is regarding the ingame save btw.
Are .srm's (not) being created? Do they have the same names as your roms?

Also, check if Windows 'hide file extension' is switched off.

...and do what Joe asks.
Zsnes WIP
Bsnes by Byuu
Kega Fusion by SteveSnake
Vice by Viceteam
Dreadkillz

Post by Dreadkillz »

File: Donkey Kong Country (U) (V1.0) [!].smc Header: No
DONKEY KONG COUNTRY TYPE:NORMAL
INTERLEAVED:No BANK:Hi CHKSUM:OK
VIDEO:NTSC CRC32:C946DCA0

The SRM files are being created with the same name too btw.
xamenus
Veteran
Posts: 907
Joined: Fri Jul 30, 2004 12:26 am

Post by xamenus »

Try enabling "SRAM Check + Save" in the Options. And do make sure you are using the latest version of ZSNES, which is 1.42.
CaptainGenX
New Member
Posts: 3
Joined: Tue May 28, 2019 6:54 am

Re: save problem with donkey kong 1 and 2

Post by CaptainGenX »

Not sure if anyone is still around, but I am having the precise problem of the original poster and can't figure out why. I played DKC 1 quite a bit and used Candy's save barrels--NOT emulator save states--and when I fire up the game today, there is nothing in the game slots.

I have a SNES directory that contains zsnesw.exe and associated files, as well as the ROM and (what should be) the savefile.

ROM: Donkey_Kong_Country_(USA)_(Rev 2).sfc [4,096 KB]
Save: Donkey_Kong_Country_(USA)_(Rev 2).srm [2 KB]

Using the newest ZSNES.

I tried checking "SRAM Check+Save" -- it did not make any difference.
I did note that "Load Savestate with SRAM" was already checked -- don't know if that's a problem.

Would greatly appreciate any advice! Thanks.
joe_devore
Regular
Posts: 259
Joined: Thu Aug 05, 2004 12:07 am
Location: NH, USA
Contact:

Re: save problem with donkey kong 1 and 2

Post by joe_devore »

Where is your files located on your PC?
if your using the default PROGRAM FILES folders YOU will run into issues...
(PC Specs)
CPU: AMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
Motherboard: Asus PRIME X570-PRO (BIOS_r4021 [08/09/2021])
GPU: nVidia GTX 1070 Ti 8GB
GFX Drivers: Nvidia v496.49
OS: Windows 11 Pro (x64)
RAM: 32GB, 2x G.Skill 16GB DDR4

Favorite Emulators:
PS2 : PCSX2 (Auto-Builds)
SNES : ZSNES
N64 : Project64

ZSNES:
v1.51 (FuSoYa's 8MB fix R2)(Compiled Myself)
CaptainGenX
New Member
Posts: 3
Joined: Tue May 28, 2019 6:54 am

Re: save problem with donkey kong 1 and 2

Post by CaptainGenX »

Thanks for the reply! I wish that were the problem...

Files are in C:\oldgames\SNES

This is really baffling and caused me to stop using the emulator unless it can be remedied. Not being able to use emulator saves is one thing, but not being able to use the game save is just silly.
joe_devore
Regular
Posts: 259
Joined: Thu Aug 05, 2004 12:07 am
Location: NH, USA
Contact:

Re: save problem with donkey kong 1 and 2

Post by joe_devore »

ok..
what about the setting under SAVES..
Load savestate w/sram
is that checked?
(PC Specs)
CPU: AMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
Motherboard: Asus PRIME X570-PRO (BIOS_r4021 [08/09/2021])
GPU: nVidia GTX 1070 Ti 8GB
GFX Drivers: Nvidia v496.49
OS: Windows 11 Pro (x64)
RAM: 32GB, 2x G.Skill 16GB DDR4

Favorite Emulators:
PS2 : PCSX2 (Auto-Builds)
SNES : ZSNES
N64 : Project64

ZSNES:
v1.51 (FuSoYa's 8MB fix R2)(Compiled Myself)
Gil_Hamilton
Buzzkill Gil
Posts: 4267
Joined: Wed Jan 12, 2005 7:14 pm

Re: save problem with donkey kong 1 and 2

Post by Gil_Hamilton »

CaptainGenX wrote: This is really baffling and caused me to stop using the emulator unless it can be remedied.
Honestly, as ZSNES has not been updated in over a decade, it may be for the best to change to SNES9x or BSNES anyways. There are numerous known emulation issues in ZSNES that are not going to be fixed any time soon.
Squall_Leonhart wrote:
You have your 2s, 4s, 8s, 16s, 32s, 64s, and 128s(crash course in binary counting!). But no 1s.
DirectInput represents all bits, not just powers of 2 in an axis.


KHDownloads
CaptainGenX
New Member
Posts: 3
Joined: Tue May 28, 2019 6:54 am

Re: save problem with donkey kong 1 and 2

Post by CaptainGenX »

Gil_Hamilton wrote: Honestly, as ZSNES has not been updated in over a decade, it may be for the best to change to SNES9x or BSNES anyways. There are numerous known emulation issues in ZSNES that are not going to be fixed any time soon.
Thanks for the advice--saves seem to be working just fine with SNES9x. Didn't know about the other emulators.

And thanks to all those who wrote with suggestions!
Post Reply